Selasa, 13 Jun 2017

PENDAPATAN : CARA JANA

Assalamualaikum & salam sejahtera semua

Dah jadi ibu bapa ni macam-macam kita risaukan tentang anak-anak. Lebih-lebih lagi zaman sekarang ni macam-macam kejadian yang kita dengar kan. Pengasuh yang dera anak, van sekolah yang lebih muatan, memandu cara berbahaya dan pelbagai lagi berita yang tidak enak untuk didengar.

Seboleh-bolehnya kita nak jaga anak kita sendiri dan hantar-ambil anak sendiri. Bukan sekadar dari segi keselamatan sahaja, kita juga mahu lebih masa bersama anak-anak. Kita nak tengok anak-anak membesar depan mata kita. Namun, ekonomi zaman kini yang meruncing  membuatkan kita rasa cita-cita kita terbatas. Suami isteri perlu bekerja tetap untuk menampung keperluan keluarga.

Macam mana nak capai cita-cita jaga anak sendiri terutamanya apabila mereka dah masuk sekolah darjah 1 nanti?

Saya ada cadangan, mulakan bisnes part time semasa masih bekerja. Bisnes tu adalah bisnes yang tak perlu kita keluar je pejabat pos untuk hantar barang atau perlu sentiasa berjumpa customer. Semuanya boleh buat secara online.

Ada ke bisnes macam tu? Boleh beri pulangan lumayan ke?

Ada. Bisnes Shaklee. Bisnes ni mampu memberikan kita sehingga 4-5 angka jika kita beri komitmen sepenuhnya.

Apa yang bestnya bisnes Shaklee tu?

1. Ada untung runcit dan bonus bulanan dari Shaklee bergantung kepada jualan kita.

2. Tak perlu ketuk pintu rumah orang dan tak perlu buka kedai atau butik yang
 memakan kos sewa, bil elektrik dan staff. Semuanya boleh dibuat secara online sahaja. Medium online ni banyak sangat contohnya macam blog, facebook, instagram dan banyak lagi lah.Kita hanya masukkan order pelanggan dan Shaklee akan uruskan semuanya hingga sampai ke depan pintu rumah pelanggan. Senang kan? Sesuai sangat untuk mereka yang sibuk bekerja hakiki tetapi dalam masa yang sama ingin menambah baik lagi kehidupan sedia ada.

3. Pendapatan yang lumayan, boleh tengok purata pendapatan pengedar Shaklee nih. 
Pendapatan ni kita yang tentukan nak banyak mana....besar usaha maka besarlah hasilnya. Pendapatan di Shaklee bergantung kepada jumlah point UV terkumpul setiap bulan.



4. Tak perlu keluar kos berjuta untuk iklan di Billboard. Shaklee dah memang terkenal. 
Tugas kita ialah shakleekan diri kita sendiri dan sebarkan kebaikan untuk kemaslahatan bersama.


5. Bahan-bahan marketing disediakan. Hanya perlu copy-paste dan edit 
sahaja untuk memasarkan produk Shaklee. Maka bab copywriting tu dah ringan dah.

6. Kami sediakan kumpulan sokongan untuk semua bisnes partner kami. Anda tidak akan keseorangan. Setiap orang di dalam kumpulan sokongan sedaya upaya untuk membantu jika ada masalah dan juga sama-sama memberi motivasi di antara satu sama lain.

Haaaa.. mudah bukan? Sesuai sangat untuk mereka yang masih bekerja dan boleh melakukannya secara part time. Seronok sebenarnya. Shaklee bukan sekadar perniagaan sebaliknya penghubung kasih sayang. Apa tidaknya dengan vitamin semulajadinya tahap kesihatan semakin baik. Dengan pendapatan dari shaklee juga che yan dapat menampung belanja keperluan anak-anak. Dengan Shaklee juga che yan berjumpa dengan ramai insan-insan positif. Dengan bershaklee juga che yan dapat melihat kesihatan ibu dan abah semakin baik. 

Bisnes ini sesuai untuk anda? Hubungi saya hari ini demi merancang  masa depan anak-anak dan ibu bapa yang lebih bahagia InshaAllah.


lot of love

che yan
013-9117607

fb: Shahizan Rahimi





Rabu, 7 Jun 2017

CARA URUS BERAT BADAN

JOM KITA BACA CARA URUS BERAT BADAN PENGGUNA SETIA SUPLEMEN SHAKLEE

SUPERMOMSHAKLEESTORY
 (MUSIM KEDUA)
PEMILIK KISAH :
NURUL HIDAYAH BT ZAKARIA

.

[ HILANG 10KG DALAM 10 MINGGU ]

.

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera saya ucapkan kepada semua.

Saya merupakan ibu kepada 2 orang anak. Umur saya baru mencecah 31 tahun dan saya adalah seorang yang gemar kepada makanan.

.

Badan saya mula naik bagai dipam-pam sejak pertengahan tahun 2015. Masa tu anak kedua saya, sudah semakin kurang menyusu badan. Saya dapat rasakan perubahan yang ketara pada diri saya. Saya makin kuat makan dan selera makan saya semakin membuak-buak. Setiap kali tiba waktu makan, saya pasti akan makan nasi bertambah.

.

Akibat daripada corak pemakanan yang tidak terurus dan tiada aktiviti senaman yang dibuat, berat badan saya semakin bertambah dah kemuncaknya pada Bulan Februari. Pada waktu itu, anak kedua saya dah pun wean off. Berat badan saya mencecah 97kg. Masa tu, keadaan diri saya sangatlah tidak selesa. Saya selalu rasa letih dan penat. Sukar nak bangun awal pagi. Badan selalu sakit-sakit. Nak solat pun susah. Selalu sakit kepala akibat tekanan darah meningkat dan selalu sangat mengah walaupun buat kerja ringan.
.

Selain daripada itu juga, baju-baju saya banyak yang dah tak boleh pakai. Saya terpaksa membeli baju baru dengan size XXXL. Sedih sangat. Baju-baju lama saya, semua terpaksa disimpan dalam almari buat perhiasan je. Kalau pakai jugak, memang tersembul-sembul keluar lemak perut..
.

Namun, pada pertengahan bulan Februari, saya mula nekad dan belajar cara pemakanan yang lebih sihat. Saya amalkan cara pengambilan makanan yang betul serta mengikut keperluan diri saya yang sepatutnya.. Saya belajar cara buat detox.. Saya mula konsisten mengamalkan Set Kurus Shaklee.. Dan mula bersemangat melakukan senaman.

.
4 perkara UTAMA yang saya buat sepanjang 10 minggu ialah :-

1- Saya amalkan cara pemakanan yang sihat dan seimbang. Saya kawal makanan yang masuk ke dalam badan saya. Saya jaga kuantiti makanan yang saya makan dan saya masak makanan yang lebih sihat dari segi penyediaannya.

2- Saya mula membuat detox. Saya mulakan dengan detox parasit selama 2 bulan (Feb&Mac). Kemudian saya sambung dengan detox cara Shaklee (April). Kedua-dua jenis detox ini saya menggunakan produk Shaklee. Produk detox yang saya gunakan ialah Vivix, DTX Complex, Alfalfa Complex, Garlic Complex, Herb-Lax, Peppermint Ginger & Nutriferon.

3- Saya mengamalkan Set Kurus Shaklee dengan konsisten dan dengan cara pengambilan yang betul. Tidak skip dan makan ikut dos yang sepatutnya. Antara suplemen yang saya amalkan ialah Cinch Shake, Cinch Tea Mix, Omega Guard & Lecithin.

4- Saya juga melakukan senaman seminggu 3 kali dengan konsisten. Antara senaman yang saya lakukan ialah, jogging, burpees, squats, plank dan aerobik.
.

Selepas melakukan keempat-empat perkara ni dengan konsisten dan istiqomah, berat saya mula turun dengan mudah sebanyak 10kg dalam masa 10 minggu.
.

Dan apa yang paling menggembirakan saya, banyak berlaku penurunan inci pada ukuran badan saya. Terutama di bahagian perut. Kalau dulu macam orang mengandung 8 bulan, sekarang dah kurang. Pakai baju pun dah tak nampak perut buncit. Malah saya dah boleh pakai semula baju saya bersaiz XL. Saya happy sangat-sangat. Gembira tak terkata.
.

Berat saya yang terkini adalah 87kg. Dan saya masih dalam misi menurunkan 20kg berat saya.

Doakan saya berjaya mencapai misi saya membuang 30kg berat badan keseluruhan.. Dan saya kongsikan cerita saya agar dapat memberi inspirasi kepada anda semua yang memerlukan.
.

Akhir kata daripada saya, apa pun yang kita lakukan,lakukan dengan bersungguh-sungguh. Nak kuruskan badan, mesti buat  apa yang daya kongsikan tu supaya kita dapat hasil yang menakjubkan!



GEMUK IS NOT AWESOME. HIDUP DENGAN SIHAT, JADI LEBIH SIHAT DENGAN SHAKLEE.

Jom la jadi lebih sihat dengan mengurus berat badan dengan betul.

Sebarang pertanyaan sila hubungi..

che yan
013-9117607

fb: Shahizan Rahimi



Selasa, 6 Jun 2017

ESP : SUMBER PROTEIN TERBAIK



BILA CHE YAN BACA TENTANG PROTEIN

PROTIEN ialah salah satu dari 7 kelas makanan. Selepas Karbohidrat, protein kita selalu sebut yang ke dua bila nak cerita bab nutrisi kan. Protein juga salah satu sumber tenaga. Dalam erti kata lain, protein juga sangat perlu diambil dalam diet seharian.

More than that, protein juga berperanan dalam pembentukan sel. Protein ni makanan kepada sel lah kiranya. Enzim, antibodi, hormon, tu semua protein tau. Pendek kata, protein ni WAJIB lah kita ambil setiap hari. Salah satu cara tak mau sel mati, kena bagi makanan pada sel.

PROTEIN ni molekul besar. Badan kita tak boleh serap protein. Dalam badan kita ada enzim yang bernama PROTEASE UNTUK  kecilkan molekul protein ni, bermula dalam perut. Dari proteon >polipeptida>peptida>asid amino. Kiranya asid amino lah yang akan di serap oleh badan kita di usus kecil (vilus)

ok....sebut pasal asid amino....sebenarnya terdapat lebih kurang 20 jenis asid amino. yang dikategorikan kepada 2  bahagian iaitu:

1) asid amino perlu - ESSENTIAL ASID AMINO (EAA) yang mana tak dapat dihasilkan oleh badan kita dan kita perlu dapatkan sumber dari pemakanan seharian. Antara sumber EAA ialah daging, susus, sayur, buah, bijiran dan kekacang.

2) asid amino tak perlu - Non-Essential asid amino (NEAA). Yang kategori kedua ni, kita bahagikan kepada 2 kumpulan.

a) NEAA biasa iaitu ade 5 jenis bukan bermaksud kita tak perlukan asid amino ini, tapi badan kita boleh menghasilkan asid amino jenis ini sendiri. Canggih gilosss Allah buat tubuh manusia.

b) Asid amino tak perlu, jenis terkondisi- Conditional amino acid-CAA. Yang ini ada 8 jenis. Asid amino jenis ini akan hanya dihasilkan dalam keadaan tertentu.seperti ketika sakit atau stress.

Che yan tertarik dengan fungsi ARGININE salah satu spesis asid amino dalam protien.Cantik nama hihi..macam retis. Arginine ni membantu mengurangkan rintangan insulin dan mengawal paras glukosa. Selain ia dapat dihasilkan oleh badan ia juga boleh didapati dalam sumber makanan seperti kekacang,susu, yogurt, keju....so, saya teringat dekat E.S.P (energizing soy protein) yang hot tu.. sumber protein soya non-GMO tanpa kolesterol!

pastu, baru che yan OOOOOOOOOOO patutla nutritionist sarankan ESP ni diambil oleh pesakit diabetes. bukan takat indeks glisemik rendah (i.g). Indeks gluisemik ni kadar penguraian gula. bila IG tendah maka kita pun lambat rasa lapar. berbalik kepada insulin dan diabetes..

Pesakit diabetes kan biasanya rintangan insulin yang masalah. ARGININE pula bantu kurangkan rintangan insulin. Dalam Esp ade soya. Dalam soya, ada Arginine.

so, kesimpulannya, minumlah E.S.P UNTUK:
1. TAHAN LAPAR
2. SEL CANTIK
3. HASILKAN ARGININE untuk pesakit diabetes..

ok lah....nanti che yan baca lagi dan kongsi lagi ek

sapa yang perlukan soya non GMO bleh rojer che yan....



wssp/tele/msg
013-9117607

fb : ShahizanRahimi

Disclaimer: penulisan ini adalah perkongsian pembacaan dan bukanlah bertujuan mendiagnose sebarang penyakit. semoga bermanfaat

KISAH INSPIRASI MENOLAK FITNAH

Bulan April haritu che yan gi shaklee convention...tujuan utama gi tu sebab nak dengo perkongsian atok Z ngn neny lyna noh...sebelum ni memang tak pernah jumpa...bulih kata depa ni memang ahli fikir sungguh...cukup terkesan dan terpukul apabila sampai part anak...

kalau korang nak tau lebih lanjut bleh baca kat link nih....

-> http://bit.ly/2pwI2r9

selain tu ada sorang lagi berjaya mecuit rasa che yan...master co berbangsa cina yang dulunya dengan lelahnya...dengan kulit sesitif sehinggakan dia terpaksa pakai sarung tangan plastik 3 lapis apabila nak buat kerja rumah sebab kalau xbuat macam tu nanti tangannya luka.....boleh dikatakan sebahagian gajinya dihabiskan dengan ubat semata2.

dia cuba cari alternatif dan bertemu dengan #vivixshaklee . apabila dia mula merasai #shakleeeffect dia rasa nak bagi kat mak bapak dia & ahli keluarga dia pulak vivix tapi dia cakap " duit tak ada,apa mau buat....pegi cari lorrr" means....kena usaha.

actually che yan sedang fokus terhadap kesihatan ibu dan abah kat kampung sebab tu apabila mendengar perkongsian2 yang diutarakan maka tak terasa ada air mengalir di kelopak mata sendiri....terasa belum jadi anak yang cukup baik buat mereka.

banyak lagi kisah inspirasi sebenarnya tapi yang pasti che yan mendapat pengajaran...kalau nak berjaya kita memang perlukan sesuatu yang mendesak.

kebanyakan dari kita berada dalam zon selesa (tak terkecuali che yan) maka kita sering banyak bicara soal masalah berbanding mencari jalan penyelesaian. banyak kondem lagi dari sama-sama bergandingan.


DUIT BOLEH DIBAWA MATI KALAU KITA MAMPU MEMBERI LEBIH (AMAL KEBAJIKAN)

JOM USAHA LEBIH
UNTUK MENDAPAT LEBIH
SUPAYA DAPAT MEMBERI LEBIH

nak join jemaah bleh hubungi che yan..
0139117607

Isnin, 5 Jun 2017

SHAKLEE : ONLINE VS OFFLINE COACHING

APA SERONOKNYA BIZ SHAKLEE??

Haii korang entry kali ni che yan nak cerita tentang apa bestnya biz shaklee.
Mungkin ada antara anda diluar sana mempunyai pendapat yang pelbagai dan tak kurang juga yang bertanyakan soalan-soalan seperti?

Shaklee tu biznes ek... bukan vitamin ke?
Jual vitamin...boleh buat duit ke....jenuh nak bersaing dengan farmasi.
Susah tak nak buat biz Shaklee?
Saya dah lama join ahli Shaklee, dah bergantang suplimen saya telan bukan setakat saya satu famili telan tapi kenapa tak dapat bonus pun?
saya tak pandai nak biz-biz ni, kalau join Shaklee sapa nak guide untuk biz?

Aishhh.....banyak la soklannye lagi. Tapi meh la che yan kupas soalan-soalan yang biasa che yan dengar tu.

Shaklee tu biznes ek... bukan vitamin ke?

Yezza...Shaklee tu memang jenama vitamin tapi dalam masa yang sama, buat mereka yang ingin menambah pendapatan Shaklee memang bisnes yang mudah di urus. Macam mana? Sila tanya Che Yan.


Jual vitamin...boleh buat duit ke....jenuh nak bersaing dengan farmasi.

Jawapan ringkas BOLEH. Jawapan panjang, actually tak susah nak bersaing dengan farmasi kalau kita berjaya yakinkan insan-insan diluar sana yang Shaklee is the best suplimen. Macam mana nak yakinkan orang? Shaklee kan diri sendiri terlebih dahulu. Merasai kesannya dan kongsilah kebaikannya. Kenapa Che yan cakap Shaklee is the best suplimen? sebab hanya Shaklee berani buat landmarkstudy atas produk. Landmarkstudy tu apa pulak? Landmarkstudy ni kajian yang dibuat oleh pihak lain terhadap produk shaklee untuk melihat impak sesuatu produk terhadap seseorang individu yang mengambil suplimen jenama lain, suplimen shaklee dan individu yang tidak mengambil suplimen. Keputusan yang dikeluarkan tidak menjadi rahsia. Sama ada keputusan itu positif atau sebaliknya tentang shaklee, keputusan tersebut tetap diwara-warakan. And guest what? Shaklee memang memberi impak positif kepada individu yang mengambilnya. So amacam?

Susah tak nak buat biz Shaklee?

Actually tak susah manapun cuma perlukan keazaman yang tinggi je. Ye la.....semuanya di hujung jari. Nak pos barang pun tak perlu nak ke pejabat pos. Oder online je suruh HQ hantar terus kepada penerima. Ehh....boleh suruh-suruh pulakkkkkk cam boss je. Ye la... memang bos pun sebab awak yang tentukan awak nak dapat banyak ke sikit. Kalau nak banyak kena la usaha macam nak banyak kennnn.....patut la si ultimate buat lagu amboi. antara bait lagu tu..."kalau kerja sambil lewa tapi mahu gaji besar amboi...amboi"

Saya dah lama join ahli Shaklee, dah bergantang suplimen saya telan bukan setakat saya satu famili telan tapi kenapa tak dapat bonus pun?

Ha...part ni kesian. Yang makan sendiri pun kalau cukup pointnya pun dapat bonus inikan pula buat biznes. kalau satu keluarga dah makan memang kompom dah dapat bonus che kak oiii. Ni mungkin kes terpencil kot tapi tak baik ooooo kalau jadi upline tak citer kat downline yang dia layak dapat bonus walau makan sendiri. Macam mana nak tau? sila tanya che yan.

saya tak pandai nak biz-biz ni, kalau join Shaklee sapa nak guide untuk biz?

Ha.....ni soalan cepu cemas, mudah mattttt awok semua di hujung jari sekarang ni. cer tengok ni


Tu baru yang telegram, belum masuk wassup, fb grup dan macam-macam lagilah. Semua telah dipatenkan oleh orang yang terdahulu. tinggal lagi nak duplicate @ istilah lainnya ICU a.k.a Ikut Cakap Upline. Itu yang online, kalau ada masa terluang boleh je join event shaklee yang lain. Che yan pernah join teambuilding anjuran supermom. Giler best. Sebab? boleh angkut satu family join teambuilding tu. Caya tak?? cer tengok gambar-gambar ni. yang sedang kilik anak tu suami che yan la tu. Yang bertudung biru tengah berakit tu che yan la tu. Seronok......




Event yang paling besar yang che yan pernah pergi ialah Shaklee convention. Yang ni lagi best. Siap ada goodies, talk by mereka2 yang dah berjaya jadi master. Sangat memberi inspirasi tentang hidup ini sebenarnya... sempadannya kita yang tentukan. Push the limit then you face ur victory. tengok la video ni.





Ramaikan keluarga Shaklee....
korang nak join?

Jom la. Shaklee bukan setakat suplimen tapi juga berkaitan ukhwah....kerjasama....kasih sayang.

Jangan lupa cari che yan tau kalau nak join keluarga besar Shaklee

Wssp/tele/msg

CHE YAN- 013-9117607
CHE YAN- 013-9117607
CHE YAN- 013-9117607

FB : Shahizan Rahimi

Blog : vitaminDhatiku.blogspot.com

salam sayang dari che yan.