Sabtu, 8 September 2018

RESEPI CHEE CHEONG FUN

Salam hujung minggu. Arini Che Yan nak kongsi cara buat Chee Cheong Fun. Ala mende macam laksam bila kita beli Young Tau Foo tu. Makan dengan kuah Young Tau Foo jugak.
Resepi ni Che Yan dapat dari geng Masak Apa Hari ni di Facebook. Jom tengok resepi. Jangan tengok je. Coba la buat. Asik nasi je. Sesekali tukar best gak Kan.

Resepi kuah Yong Tau Foo

Kuah hitam

2 sd mkn taucu
2 sd mkn tpg jgung
2 sd mkn tpg gndum
3 sd mkn kicap pkat
3 sd mkn sos tiram
4-5 sd mkn gula
3 cwn air

Masukan semua dlm blender.. blender bgi taucu halus... pas tu masak bgi mendidih sekejap..

Kuah merah

1/2 cwn kcng tanah yg dh d goreng
1 sd mkn tpg gndum
1 sd mkn tpg jgung
4- 5 sd mkn gula
3 cwn air
1/4 sd mkn garam

Blender semua bhn kt atas bgi kcang halus..

3 sd mkn cili blend
Panaskan sikit myak... tumis 2 bj bwang putih ketuk.. letak 3 sd mkn cili blend.. tggu kering.. masukan semua bhn dlm blender tdi.. mask sekejap bgi kuah agak pekat.. dlm 5 mnt..
Dh bleh mkn ngan apa2 bebola.. hot dog.. sayur..sotong kangkung.. dll..

Campur kuah untuk sesuaikan rasa pedasnya..tabur bijan sangai ngan bwang goreng..

Resepi Chee Cheong fun

100gm tpg beras
1 sudu besar tpg ubi
365ml air
sedikit garam
1/2 sudu kecil minyak masak

campur kesemua bahan dlm bekas kacau sebati...kukus sperti mana nak buat laksam...

Selamat mencuba hampa semua.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan